Hoi, mijn naam is Ankie Ytsma, 35 jaar en ik woon in Leeuwarden. Ik begon met schaatsen op de Uithof in Den Haag. Toen Bart Veldkamp in 1992 de olympische 10km won in Albertville waren we verkocht en schaatsten we al snel onze eerste rondjes. Een gezellige familieaangelegenheid samen met mijn broer en zusje. Niet lang hierna moesten er natuurlijk de eerste wedstrijden gereden worden, waarin de midden langeafstanden al snel mijn favoriet werden. Maar de 'langebaan' werd nooit echt een succes en kreeg ik van iemand bij de vereniging de vraag of ik niet eens een marathon mee wilde schaatsen.

Na een jaar baanmarathons en regio maakte ik in 2006 de overstap naar de landelijke dames. Dat jaar verhuisde ik ook naar Friesland. En na al die jaren in Topdivisie geniet ik nog steeds van de sport en de competitie. De laatste jaren doe ik in de natuurijswedstrijden op de Weissensee (Oostenrijk) en het (zee)ijs in Lulea (Zweden) mee om de podiumplekken. Dit hoop ik aankomend winter ook weer te kunnen doen. 

Naast het schaatsen ben ik werkzaam in het bedrijf van mijn ouders. Inmiddels hebben we al 14 jaar een Pitch&Putt Golfbaan in Leeuwarden. En ben ik vorig jaar samen mijn zus vanuit onze hobby 'de Friese tuin' begonnen en leveren we verse groente aan restaurants en particulieren. Zeer afwisselend en ook druk, maar als ik alles een beetje goed plan goed te combineren met de trainingen voor het nieuwe seizoen.
Ik hoop dat we met de ploeg weer mooie dingen kunnen laten zien in de wedstrijden op kunst- en natuurijs.